De Bergamasco is een van origine Italiaans ras. Hij kent slechts een klein verspreidingsgebied dat zich hoofdzakelijk bevindt in de Noord-Italiaanse Alpen rondom de stad Bergamo. Vroeger vergezelden deze honden de kuddes schapen die in het voorjaar vanuit Italië naar de Zuid-Zwitserse alpenweiden trokken. Daar bleven ze de hele zomer; in de herfst trokken ze weer terug naar Italië. Toen de schapentrek verdween, vond dit ras zijn bescheiden werk bij de koeien. Nog steeds worden zij daar op kleine schaal voor gebruikt in zowel Italië als Zwitserland.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Bergamasco is een uitgesproken drijver, die de kudde bijeenhoudt en vooruit drijft. Hij doet dat samen met de herder. De meeste Bergamasco’s zijn nu voornamelijk huishond.
Ze hebben een opmerkelijke vacht, waar men houdt of waar men niet van houdt. Het is een rustieke hond met een lange, overvloedige en vervilte vacht, evenredig gebouwd met lichaamscontouren die ongeveer in een vierkant liggen. De hoogte is 58-62 cm voor de reu en 54-58 cm voor de teef.
Deze honden worden nog maar relatief kort als huishond gehouden en hebben veel van hun authentieke eigenschappen behouden. Ze werkten vroeger tamelijk zelfstandig en vaak naar eigen inzicht. Deze inbreng willen ze vandaag de dag ook graag hebben bij hun werk voor en met de baas. Hij wordt dus geen klakkeloos gehoorzamende en slaafse hond.
Bergamasco’s zijn mensgericht en willen graag gezelschap om zich heen. Ze zijn vriendelijk, vrolijk en opgewekt van aard en altijd in voor een spelletje. Hij is verdraagzaam, ook tegenover andere honden.
Ze zijn zeer waaks en zeer honkvast aan het eigen terrein. In de omgang is hij gemakkelijk, al zal niet iedereen zijn eigenzinnigheid waarderen. Besef dit goed voordat je een hond van dit ras aanschaft. Hun aard is het best samen te vatten als: opgewekt, zelfbewust en eigenzinnig.
De beharing is zeer kenmerkend voor dit ras, want de vacht bestaat uit vele viltstrengen, die fungeren als een beschermende mantel tegen alle weersomstandigheden. Het verviltingsproces, dat op de leeftijd van een jaar begint, is een natuurlijk proces dat geheel vanzelf verloopt. Pas wanneer de hond minstens 5 à 6 jaar oud is, heeft de vacht zijn volle lengte bereikt. De viltstrengen beginnen ook niet direct op de huid, zodat ze de huid niet afsluiten en de huid schoon en gezond blijft. De vacht komt voor in de kleuren grijs/gemengd of dof zwart met alle nuances die daar tussen liggen. Hoewel het er erg bewerkelijk uitziet, vraagt de vacht nauwelijks onderhoud.
De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Bergamasco. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Er wordt geadviseerd om onderzoek te doen naar elleboogdysplasie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).