Australian Stumpy Tail Cattle Dog

De "Stumpy Tail" heeft een lange geschiedenis in Australië en werd in het begin van de 19e eeuw zorgvuldig gefokt voor het hoeden van het vee. Door kruisingen van Noord-Engelse veehoeders en de Dingo ontstond het ras. De staartloze honden werden "Timmins Biters" genoemd. Het waren uitzonderlijk goede werkers, maar waren te fel naar het vee. Door de honden weer te kruisen met kortharige "blue merle" Collies, ontstond de uiteindelijke voorvader van de huidige "Stumpy Tail Cattle Dog".


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een, tamelijk vierkante, werkhond moet robuuste uitstraling en voldoende massa.

De bovenvacht is realtief kort, recht, dicht en middelmatig ruw. De ondervacht is kort, dicht en zacht. Het haar aan de nek is langer dan op de rest van het lichaam. Het haar op het hoofd, benen en voeten moet kort zijn. 
De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is blauw of blauw gemarmerd van kleur, al dan niet met zwarte aftekening op het hoofd. Een zwarte aftekening op het lichaam is toegestaan. Een andere kleur die voorkomt is rood gespikkeld, het lichaam moet volledig gespikkeld zijn, ook de ondervacht, al dan niet met rode aftekening op het hoofd. Rode platen op het lichaam zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog ligt tussen de 45 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 25 kg.

 

 

Karakter

Harder werker, alert en hard, maar mag nooit agressief of terughoudend zijn.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Australian Cattle Dog Vereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: HeupdysplasieElleboogdysplasieECVO-oogonderzoekCochleaire doofheid en DNA-onderzoek naar PRA en Primaire Lens Luxatie

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

  

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 2

FCI nummer 351

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging