Verbod fokken met Merle

Wij vinden dat honden altijd gefokt moeten worden op gezondheid, gedrag en een goede bouw. Wanneer dit allemaal goed geborgd is, kun je gaan fokken op kleur. Daarbij is het belangrijk om te fokken naar de wenselijke kleur voor dat ras zoals dit staat beschreven in de rasstandaard.


Merle

Honden met de kleur merle hebben verdunningen van hun basiskleur. Meestal gaat het om de kleur zwart die naar grijs verkleurt op een witte achtergrond. Er ontstaat een patroon met donkere en lichtere gedeeltes. Honden met de kleur merle zijn meestal heterozygoot voor de kleur merle (M- locus). Honden met twee merle genen zijn  vaker blind, doof en gevoelig voor zonlicht. Om te voorkomen dat dergelijk honden geboren worden, is het niet toegestaan om twee honden met de merle kleur te combineren.  Dit staat beschreven in het Kynologisch Reglement artikel VI.3 lid 4. Voor pups geboren uit een merle x merle combinatie worden geen stambomen afgegeven.

De kleur merle krijgt bij sommige rassen en in sommige landen een andere naam, hieronder staan een paar voorbeelden van de namen die de kleur  merle kan dragen:

Nederlands:

Tijger

Engels:

Dapple

Duits:

Tiger

Frans:

Arlequin

 

De vachtkleur binnen het merle-patroon hangt af van de grondkleur van de hond. Verschillende genen, waaronder die op het A-, B- en D-locus, bepalen de grondkleur van de hond.

De grondkleur is altijd de donkere kleur (zwart, bruin/rood of grijs/blauw). De kleurbenaming als uiting van merle (Mm) volgt uit deze grondkleur, dus bijvoorbeeld ‘bleu merle’, 'sable-merle' of ‘red merle’. Afhankelijk van de vachtkleuren van de voorouders kunnen ook andere kleuren voorkomen. Ook kan merle bij een drie-kleur worden gezien (black and tan-gen); we spreken dan bijvoorbeeld van ‘blue merle tan’.

Als er sprake is van een homozygoot merle (MM), wordt dit ‘double merle’ genoemd. Afhankelijk van de grondkleur wordt dit dan bijvoorbeeld ‘red double merle, of ‘blue double merle’.

Omdat alle mogelijke basisvachtkleuren in combinatie met het merle-gen kunnen voorkomen, spreken we bij voorkeur over ‘merle-variëteiten’.

Als voorbeeld vind je hieronder de meest voorkomende merle variëteiten bij de belangrijkste rassen waar een merle vachtpatroon voorkomt. Deze lijst is dus niet volledig.

Ras     

Voorbeeld merle variëteit

Shetland Sheepdog (Sheltie):    

Blue merle-zilverblauw, gevlekt merle met zwart

Schotse Herdershonden (Collie):

Blue merle

Duitse Dog:

Grijstijger, Harlekijn

Welsh Corgi Cardigan:

Blue merle (blauwtijger)

Australian Shepherd:

Blue merle, red merle

Border Collie:

Bleu merle, red merle en sable-merle

Chihuahua:

Bleu merle, red merle en sable-merle

Dachshund:

Tijger of zilvertijger, chocolade tijger en rode tijger

Pyrenean Shepherd:

Harlekijn (blauw zwart gevlekt)

Pomeranian:

Blue merle

Beauceron:

Arlequin (blauw gevlekt met roestbruine aftekeningen)