De ADL-hulphond of assistentiehond helpt mensen met een motorische beperking door te assisteren bij algemene dagelijkse handelingen. ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijkse Leven. De hond kan veel taken, die voor de baas moeilijk of niet uit te voeren zijn, overnemen. Hierdoor raakt de baas minder vermoeid en is hij minder afhankelijk van anderen.
Voor mensen met een motorische beperking zijn veel dagelijkse handelingen moeilijk, of zelfs niet uit te voeren. Een ADL-hulphond is speciaal getraind om met deze handelingen te helpen. Op commando van de baas kan hij allerlei klusjes doen. Denk hierbij aan deuren openen en weer dicht doen, dingen oprapen en aangeven en knoppen bedienen. Maar ook de was in de wasmachine doen en helpen met omkleden kunnen functies van de hond zijn. Deze hulp zorgt ervoor dat andere mensen minder vaak ingeschakeld hoeven te worden. De hond maakt de baas een stuk zelfstandiger waardoor hij er meer zelf op uit kan trekken.
Golden Retrievers, Labrador Retrievers, grote Poedels of kruisingen van deze rassen zijn het meest geschikt voor de opleiding tot ADL-hulphond. Deze drie rassen staan bekend als sociaal, leergierig en erg baasgericht. Dit zijn eigenschappen die een goede hulphond nodig heeft.
Een ADL-hulphond gaat vaak met zijn baas mee op pad en komt hierdoor in veel verschillende situaties. Het is belangrijk dat de hond in al deze verschillende situaties goed kan functioneren.
Een ADL-hulphond gaat pas bij een leeftijd van ruim anderhalf aan het werk. Voor die tijd leert hij alles om zijn toekomstige baas zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.
Pups die een toekomst als ADL-hulphond te wachten staat, worden vanaf 7 weken opgevoed door een gastgezin. Het gezin socialiseert de pup en zorgt ervoor dat de hond gezond en stabiel aan de opleiding kan beginnen.
Wanneer de hond ruim een jaar is, gaat de opleiding tot ADL-hulphond van start. Deze opleiding duurt vier tot zes maanden. De training van de hond vindt op veel verschillende locaties plaats, want in zijn rol als hulphond komt hij later ook op veel verschillende plekken terecht. De hond leert zo’n 70 basiscommando’s aan.
Als de hond deze basiscommando’s onder de knie heeft, is het tijd om een baas te vinden. Een passende combinatie van baas en hond is erg belangrijk. De hond moet graag voor de baas willen werken en de baas moet goed om kunnen gaan met de hond.
Als er een ‘klik’ is tussen baas en hond start het maatwerk. Hierbij leert de hond nog aanvullende commando’s die afgestemd zijn op de situatie van de baas. Met deze aanvullende commando’s kan de hond zijn baas nog beter helpen.
Tijdens de laatste fase van de opleiding leren baas en hond samenwerken door met een trainer in de thuissituatie te gaan oefenen.
Na deze laatste fase is het voor de hond tijd om echt aan het werk te gaan. Hij zal zijn baas begeleiden tot een leeftijd van ongeveer tien jaar. Daarna gaat hij met welverdiend pensioen. Dit is meestal bij de baas.
Veel organisaties in Nederland houden zich bezig met het opleiden van ADL-hulphonden. Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden zijn voorbeelden van organisaties die ADL-hulphonden opleiden.