Junior handling is het in competitieverband oefenen in het verantwoord en deskundig voorbrengen van een rashond door junioren. Het is een vorm van sport met honden. ‘Handling’ is het Engelse woord voor ‘omgaan met’ en dat is precies waar het bij junior handling om draait: het omgaan met honden door jonge mensen. Degene die de hond voorbrengt noemen we handlers.
Ben je maximaal zeventien jaar oud, dan kun je meedoen met junior handling. De hond die meedoet aan de junior handling moet ingeschreven zijn voor de tentoonstelling zelf. Je doet de junior handling op dezelfde dag als waarvoor de hond is ingeschreven.
Je kunt je opgeven op de show bij de stand van de Raad van Beheer Junior Handling. De kosten zijn € 7,50 per deelname.
De Junior Handling is opgedeeld in 2 verschillende competitie vormen. De officiële Junior Handling, waarbij de deelnemer minimaal tien jaar en maximaal zeventien jaar oud is, en de Debutanten Junior Handling klasse, waarbij de leeftijd maximaal zeventien jaar oud is.
De debutanten klasse is bedoeld voor de beginnende en jonge deelnemer in de Junior Handling competitie. Anders dan de officiële competitie kent de debutanten klasse geen vanaf leeftijdsgrens alleen een maximum leeftijdgrens welke gelijk is aan de officiële competitie leeftijd van 17 jaar. Een voorwaarde voordeelname is dat de Junior Handler in staat is zelfstandig zijn of haar hond voor te brengen met alle facetten die bij de Junior Handling horen.
Voorwaarde Deelname
Je kunt je opgeven op de show bij de stand van de Raad van Beheer Junior Handling. De kosten zijn € 7,50 per deelname.
Als handler probeer je je hond voor te brengen op een manier die bij het ras past. Je toont de hond niet alleen in stand, maar ook in draf. Natuurlijk doe je dit alles op een diervriendelijke manier; het gaat er ten slotte om dat je hond en jij allebei plezier beleven aan deze sport.
Een keurmeester bekijkt hoe je dat doet en kijkt dus niet naar je hond maar naar jou. De keurmeester moet hiervoor gekwalificeerd zijn. Soms is de keurmeester een exterieurkeurmeester, maar het kan ook iemand zijn die veel ervaring met en kennis van junior handling heeft. De vereniging die de show organiseert nodigt de keurmeester uit en maakt meestal zijn naam van tevoren bekend.
Eerst vindt er een voorkeuring plaats. Na de voorkeuring komen alle deelnemers aan de junior handling in de erering. De keurmeester kiest vijf handlers uit die mogen deelnemen aan de dagfinale.
Bij de officiële Junior Handling competitie geldt, dat als je de dagfinale wint en de Nederlandse nationaliteit hebt, mag je deelnemen aan de grote finale op de Winner Show in Amsterdam.
Als de winnaar zich al eerder gekwalificeerd heeft voor deelname aan de grote finale, dan schuift deze eer door naar de nummer twee, drie et cetera.
De hond die je voorbrengt tijdens de grote finale hoef je niet in te schrijven voor de Winner Show. Sterker, de organisatie adviseert om de hond die deelneemt aan de grote finale van junior handling niet deel te laten deelnemen aan de gewone keuringen op de Winner Show.
Win je de grote finale, dan mag je Nederland in het jaar daarop vertegenwoordigen op de FCI Wereld Winner, de FCI Europa Winner en de Crufts.
Waar kun je junior handling doen?
De Raad van Beheer organiseert de junior handling competitie. Deze Debutanten Junior Handling en Junior Handling competitie vindt plaats op elke nationale of internationale hondenshow (opengesteld is voor alle rashonden) in Nederland. Voorwaarde is wel dat de show in het weekend of op een feestdag valt.
Wil je meer weten over junior handling, neem dan contact met ons op of kom naar onze stand op de (inter)nationale tentoonstellingen.
Uitvoeringsregels Junior Handling (per 1 april 2023)
De FCI heeft sinds maart 2016 officiele regels opgesteld die gelden voor de Junior Handling wedstrijden op Wereldshows en Sectieshow.
FCI Guidelines for World and Section competitions
De FCI Youth heeft een 'Study Manual' uitgebracht voor Junior Handlers: een studieboek waarin de basis van de Junior Handling uitgelegd wordt.
FCI Youth Study Manual Junior Handling
De werkgroep Junior Handling organiseert jaarlijks een opleiding tot Junior Handlingkeurmeester.
Deze opleiding staat open voor alle Exterieurkeurmeesters (benoemd voor minimaal 1 ras) en voor iedere oud-Junior Handler (minimaal 21 jaar oud).
Junior Handlingkeurmeesters moeten minimaal één keer in de drie jaar deelnemen aan een Nascholingsmoment Junior Handlingkeurmeester.
De opleiding en nascholing vindt de komende jaren plaats op de volgende data:
Uitslagen Junior Handling 2024
Uitslagen Debutanten Junior Handling 2024
Vorige jaren:
Competitiejaar Junior Handling 2023
Competitiejaar Debutanten Junior Handling 2023
Competitiejaar 2022 Junior Handling