Heb je nog nooit meegedaan aan een hondenshow, maar lijkt dat je wel wat? Dan is het verstandig om je hierin verder te verdiepen zodat je weet wat je te wachten staat. Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we een aantal dingen voor je op een rij.
Om deel te mogen nemen aan een hondenshow moet je hond een rashond met stamboom zijn. Als de eigenaar in Nederland woont, moet de hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) van de Raad van Beheer staan. De naam en het adres op het eigendomsbewijs moeten overeenstemmen met de werkelijkheid. Is dat niet het geval, dan moet je dit in orde maken. Klik hier om meer te lezen over het wijzigen van de door ons geregistreerde gegevens van je hond.
Voordat je daadwerkelijk deelneemt aan een show, is het verstandig het voorbrengen van je hond in de ring alvast te oefenen. Een ringtraining kun je bij veel kynologenclubs volgen. Je oefent dan om je hond netjes in snelle pas of draf te laten lopen, maar ook leert je hond om enige tijd rustig en zo mooi mogelijk te blijven staan. Daarnaast went je hond er tijdens de training aan dat een vreemde hem betast of zijn gebit wil zien.
Om je als (beginnende) exposant op weg te helpen hebben we een korte video gemaakt waarin we laten zien hoe een keuring op een show er aan toe gaat.
Op een hondenshow kijkt de keurmeester niet alleen of je hond gezond is ('fit for function') en gedrag vertoont dat bij het ras past. Hij kijkt natuurlijk ook naar het uiterlijk van je hond. Veel mensen besteden daar dan ook extra aandacht aan voordat de hond de ring in gaat. Wat je moet doen om je hond er zo mooi mogelijk uit te laten zien, is per ras verschillend. Het ene ras moet in bad, het andere geknipt en het derde heeft een vacht die je met trimmen in conditie moet houden. Andere rassen zien er piekfijn uit als je ze alleen borstelt. Vraag hiernaar bij je fokker of rasvereniging.
Doe je voor het eerst mee aan een show, kies dan niet voor een grote hondententoonstelling maar liever voor een iets kleinere. Aan een grote show nemen veel honden deel en er zijn vaak veel bezoekers. Zowel voor hond als baasje kan dit imponerend of stressvol zijn. Samen maak je dan niet het debuut dat je voor ogen had. Daarom is zo'n grote show wellicht niet de plek om je debuut te maken. Je kunt dat beter doen bij een kleinschaliger evenement met een meer relaxte sfeer, zoals een clubmatch. In het clubblad en in de kynologische pers lees je wanneer er clubmatches zijn. Je vindt ze ook in de activiteitenagenda.
Bij vrijwel alle shows kun je je online inschrijven. Houd er rekening mee dat de inschrijving enkele weken voor de show sluit. Je kunt je dan niet meer inschrijven.
Bij het inschrijven geef je aan in welke klas je hond uitkomt. Je moet daarvoor weten hoe oud je hond is op de dag waarop je hem showt. Meestal moet je hond minimaal negen maanden zijn. Sommige shows kennen een jongste puppy- of puppyklas; daar is je hond welkom vanaf vier of zes maanden.
Meestal wijst het zich vanzelf in welke klas je hond thuishoort. Alleen voor honden tussen de vijftien en vierentwintig maanden is er een keuze. Oogt je hond erg jeugdig, schrijf hem dan in bij een klas waarin ook jongere honden mogen.
De keurmeester bekijkt alle honden van een ras. Per ras wijst hij één reu en één teef aan als ‘beste’. Daaruit kiest hij vervolgens de beste van het ras (best of breed, BOB). Op een show doen vaak meerdere rassen mee. Er zijn dan meerdere ringen, waarin de keurmeesters bij ieder ras de beste van het ras kiezen. Alle rassen maken deel uit van een rasgroep. Er zijn tien rasgroepen. Uit de ‘beste van het ras’ van de rassen die tot eenzelfde rasgroep horen, kiest een keurmeester de ‘beste van de groep’ (best in group, BIG). De tien ‘beste van de groep’-honden nemen het vervolgens tegen elkaar op om de beste van de show te worden (best in show, BIS).
Misschien wordt je debuut niet het gedroomde succes, bijvoorbeeld omdat er wat mis gaat bij het voorbrengen van je hond of in de voorbereiding. Misschien valt het keurrapport van de keurmeester wel tegen. Laat je daar niet door demotiveren en ga in ieder geval nog eens. Een enkele beoordeling zegt niet genoeg en een tweede keer weet je al veel beter hoe het er op een hondenshow aan toe gaat. Een jonge hond is bovendien volop in ontwikkeling en kan zich een paar maanden later heel anders tonen.
Krijgt je hond bij shows regelmatig de beoordeling ‘uitmuntend’, dan zitten er misschien op den duur wel kampioenschapsprijzen in. Dat kan een goede reden zijn om vaker te showen. Blijkt het showen toch niets voor je hond of voor jou te zijn, dan zijn er genoeg andere leuke dingen die je met je hond kunt doen. Het belangrijkste: je hond blijft altijd je eigen persoonlijke kampioen!